Falsos mites sobre el càncer

allloro 8 febrer 2013

Els microones o l’estrès provoquen càncer? NO. Fins ara cap investigació científica ha demostrat que aquests factors provoquin càncer. En el cas de l’estrès sí que es creu que les persones amb més estrès segueixen uns hàbits de vida menys saludables (fumen i beuen més, mengen pitjor i fan menys exercici físic), la qual cosa sí que comporta un augment del risc de patir càncer.

L’ús de desodorants, certs sostenidors o haver rebut un cop al pit poden provocar càncer de mama? NO. Actualment, cap investigació científica ha demostrat que el càncer de mama estigui relacionat amb algun d’aquests factors. Sí que s’ha observat que el sobrepès o l’obesitat després de la menopausa, fer poc exercici físic i l’excés de consum d’alcohol augmenten les probabilitats de desenvolupar aquest tumor.

El càncer sempre provoca dolor? NO.Moltes persones creuen que s’adonaran que tenen càncer perquè patiran dolor. El càncer, en general, no presenta símptomes en les fases inicials, ni tan sols dolor, per això és important seguir les recomanacions d’hàbits de vida saludable i participar en els programes de detecció precoç, a més d’acudir al metge si es detecta alguna anomalia encara que aparentment ens trobem bé de salut.

D’altra banda, a molts pacients de càncer els preocupa patir dolor. Diferents estudis epidemiològics que relacionen dolor i càncer coincideixen a dir que un 25% de les persones amb càncer no tindran dolor al llarg de la malaltia. Del 75% de persones que poden tenir dolor, un 10-15% requeriran mesures intervencionistes (tècnica anestèsica, radioteràpia, cirurgia…) per controlar-lo. En la resta, entre un 80-85%, el dolor es pot controlar amb tractaments senzills que han demostrat ser eficaços. El cert és que, actualment, es disposa de coneixements, tractaments i recursos suficients per evitar al màxim el dolor en les persones que tenen un càncer.

Deixa el teu comentari