Llar d’infants

allloro 23 setembre 2011

Si bé la seva funció específica és guardar i atendre els nens, també s’assignen a les llars d’infants unes altres funcions com la preparació a l’escolaritat i la detecció de petits problemes del desenvolupament.
L’atenció individualitzada a casa seria el més recomanable per als menors d’un any, així com la incorporació a un grup d’iguals a la guarderia podria beneficiar el nen més gran. Però l’edat d’inici a la guarderia dependrà de cada nen i de les possibilitats de cada família. 

Avantatges: 

  • Allibera la família durant unes hores de l’atenció del nen i li permet dedicar-se a unes altres activitats.
  • Millora la socialització del nen, especialment la convivència amb altres nens d’edat similar, acostumant-lo a compartir espai, joguines i l’atenció dels adults.
  • Pot detectar petits defectes sensorials o del desenvolupament que en les exploracions mèdiques habituals poden no manifestar-se, fet que permet establir un tractament precoç.

Inconvenients: 

  • Processos catarrals repetits, a causa del dèficit immunològic normal d’aquesta edat, ja que s’ha esgotat la immunitat transmesa per la mare i encara no s’ha desenvolupat la del nen. Com que a la guarderia s’hi apleguen nens d’edats similars i, per tant, amb les mateixes condicions d’immunitat, les possibilitats d’intercanvi de gèrmens són més grans i els refredats s’incrementen considerablement. Generalment, incomoden el nen i provoquen angoixa als pares, però són benignes i no tenen influència sobre la seva futura salut, no deixen seqüeles i resulten un procés natural i progressiu de “vacunació” contra molts dels virus que l’envolten.
  • Gastroenteritis freqüents (vòmits i diarrees) causades per la transmissió de gèrmens o paràsits, a causa de la tendència d’aquesta edat a compartir objectes sovint contaminats per les secrecions.
  • Malalties pròpies de la infància. La vacunació sistemàtica fa que només persisteixin la varicel·la i l’exantema sobtat, que no acostumen a transcendir en la salut futura.

Moltes infeccions són contagioses quan el nen encara no presenta cap símptoma, per la qual cosa n’és impossible la detecció, i no és eficaç l’exclusió del nen malalt per interrompre’n el contagi.

Un cas que s’ha de tenir en compte és el dels nens amb problemes de salut específics: trastorns immunològics importants digestius, respiratoris o circulatoris que poden fer endarrerir o en algun cas evitar el pas del nen per la llar d’infants.

Amalia Martínez Gabriel. Evolució psicològica i social / aspectes comuns en els 3 grups d’edat. Infermera virtual. Barcelona: Col·legi Oficial d’Infermeria de Barcelona; Disponible a: http://www.infermeravirtual.com/ca-es/situacions-de-vida/infancia/informacio-relacionada.html#llarinfantsiescola

 

Deixa el teu comentari