Factors de risc Càncer de Cap i Coll

allloro 26 juny 2011

Factors de risc no modificables

  • Sexe: Els càncers de laringe i d’hipofaringe són quatre o cinc vegades més freqüents en el sexe masculí que en el femení. Això és degut al fet que els dos factors de risc principals, l’hàbit de fumar i el consum d’alcohol, són més freqüents en el sexe masculí. Aquests hàbits s’han fet més freqüents en els últims anys entre el sexe femení, i per això el risc d’aquests càncers en les dones també ha augmentat.
  • Edat: Més de la meitat de les persones amb aquests càncers tenen 65 anys o més quan se’ls detecta la malaltia.

  • Raça: Els càncers de laringe i d’hipofaringe són més habituals entre les persones de raça blanca i de raça negra que entre els asiàtics i els hispans/llatins.

Factors modificables (factors associats als estils de vida)

  • Tabac: L’hàbit de fumar és el factor de risc més important per al càncer de cap i coll. Com més temps es fuma i més alt és el consum de tabac més alt és el risc.
  • Alcohol: El consum d’alcohol multiplica el risc de càncer de laringe per cinc respecte a la població general. El risc augmenta si s’associa al consum de tabac.
  • Dieta: Una nutrició deficient pot augmentar el risc de càncer de cap i coll. Sovint les persones que abusen de l’alcohol tenen una mala nutrició i deficiències vitamíniques, sobretot de vitamines A i B, i això pot ser en part el motiu pel qual l’alcohol és un factor de risc augmentat per a aquests tipus de càncers.
  • Virus del papil·loma humà (VPH): Alguns tipus del virus del papil·loma humà (VPH), a part de ser un factor de risc per al càncer de coll d’úter, també són un factor de risc en alguns casos de càncer de cap i coll.
  • Exposicions químiques: Les exposicions intenses i llargues a serradures i als vapors de pintures, així com a certs productes químics utilitzats en la indústria metal·lúrgica, la petrolera i en la dels plàstics i els tèxtils, poden augmentar el risc de càncers de laringe i hipofaringe.

INFERMERA VIRTUAL: http://www.infermeravirtual.com/ca-es/problemes-de-salut/malalties-transtorns/cancer/informacio-relacionada.html

Deixa el teu comentari