Dependència emocional o afectiva

allloro 27 agost 2010

Has tingut mai la sensació que no podries viure sense una determinada persona? Deixes massa sovint de fer coses que t’agraden o en fas algunes que no vols, per no disgustar la teva parella? Tens una por terrible a que la teva parella deixi d’estimar-te? Has deixat totalment de banda les teves amistats per dedicar-te exclusivament a la teva parella?
Aquests són alguns dels símptomes que les persones que pateixen “dependència afectiva” senten cap a una altra al llarg de les seves diferents relacions de parella, tot i que formulades com preguntes.
Aquesta necessitat emocional extrema que senten algunes persones (els estudis donen la dada aproximada d’un 8 a un 12% de la població general), provoca que estiguin tan centrades en la seva parella, negant-se constantment qualssevol desigs, interessos i necessitats individuals. Pensen, de manera totalment equivocada, que si sempre estan ocupades amb l’altre, la relació es tornarà duradora i estable.
A més a més, algunes d’aquests persones poder triar parelles ‘problemàtiques’ la qual cosa reforça la dependència cap a l’altra (co-dependència), centrant la seva vida en guarir-la o redimir-la.
Experimenten sensacions desagradables i contradictòries que es resumiria en la frase: “No estic còmode/a amb la meva parella, però no puc deixar la relació”. Tot i que tenen moments en els quals s’adonen que potser no és una relació sana perquè pateixen massa, finalment la por i l’angoixa a trobar-se sola guanya terreny i decideixen continuar en l’espiral d’insatisfacció i malestar.
Els hi costa entendre que l’amor i la relació de parella suposa un creixement mutu entre dues persones que es troben al mateix nivell, i en la qual ambdues tenen necessitats i desigs individuals tot i formar una parella.
Com qualsevol dependència, la primera fase per “superar-la” és reconèixer que alguna cosa no funciona i buscar ajuda, sigui en l’entorn més proper (família, amistats…) o, fins i tot, en l’àmbit professional.

La Carlota et parla de sexe
http://www.donesenxarxa.cat/lacarlotaparladesexe/

Deixa el teu comentari