Comença la campanya Allloro 2009!

allloro 20 gener 2009

gener-marc

Alimentació: Menjar bé és fàcil
Gener-Març

Què és una alimentació equilibrada?

És la que ens aporta tots els nutrients que el nostre cos necessita, sense carències nutritives ni desequilibris calòrics que produeixin alteracions en el pes corporal i en la salut en general. No té les mateixes necessitats un adolescent que una persona gran sedentària, una dona embarassada o un esportista professional.

Experts: Sra. Núria Puig, Infermera Cap Osona i Sra. Cèlia Puig, Diplomada en Nutrició de l’ABS de Centelles.

abril-juny1

Alcohol i tabac, pitjor del que et penses
Abril-Juny

Alcohol: Prendre begudes alcohòliques pot ser agradable si es fa amb moderació, però beure massa pot ocasionar problemes greus. Beure massa és consumir qualsevol tipus d’alcohol que incrementi el risc de tenir malalties amb conseqüències negatives (física, psicològica o socialment), a curt o llarg termini.

Experts: Anna Ribas, Metge família ABS SEB i Sonia Reig, Infermera Salut Mental Consorci Hospitalari de Vic.

Tabac: El tabac és una droga que mata moltes persones al nostre país: malalties del cor i dels pulmons i per diferents tipus de tumors. Fumar produeix molts efectes que afecten la teva vida quotidiana i la teva imatge personal. Avança l’aparició de la menopausa, afebleix els ossos i augmenta el risc de fractures després de la menopausa, accelera l’envelliment de la pell i fa que tinguis més arrugues a la cara i que apareguin abans, provoca mal alè i problemes greus a la boca i a les dents, redueix la fecunditat i augmenta el risc d’embaràs extrauterí, triplica el nombre d’avortaments espontanis durant la gestació, provoca alteracions en el pes i la mida del fetus, eleva el risc de mort sobtada del lactant, fa que els fills de fumadores tinguin més infeccions respiratòries i més trastorns de nas, gola i orella i, si són asmàtics, se’ls poden agreujar les crisis.

Experts: Sra. Ana Garcia, Infermera referent del Tabac de l’ABS Manlleu i Dr. Joan Serra, Pneumòleg del Consorci Hospitalari de Vic

juliol-setembre

 

Activitat Física: Millor amb un cos actiu!

Juliol-Setembre

Què entenem per activitat física?

L’activitat física. És qualsevol moviment corporal, produït per la musculatura esquelètica, que té com a resultat una despesa energètica per sobre del metabolisme basal. L’exercici físic. És l’activitat física planificada, estructurada i repetitiva que té per objectiu la millora o manteniment d’un o més components de la forma física (capacitats físiques). L’esport. És l’exercici físic dut a terme en un marc reglamentat i competitiu.

Com hem d’enfocar l’activitat física?

L’activitat física optimitza l’impacte sobre la salut i a la vegada minimitza el risc de lesions i complicacions. Els beneficis de l’activitat física per a la salut no són una qüestió de tot o res: les persones sedentàries milloren el seu estat de salut encara que no arribin, al principi, a complir les pautes recomanables.

Quanta activitat física hem de fer?

El consens internacional estableix una quantitat mínima d’activitat física, sent aquesta de suma una despesa calòrica diària mínima de 150 kcal o una de setmanal mínima de 1.000 kcal, que equival a fer, com a mínim, 30 minuts d’activitat física d’intensitat moderada durant 5 dies o més a la setmana. Aquesta recomanació és vàlida per a adults i persones de més de 65 anys, però és insuficient per a infants i adolescents. Això optimitza l’impacte sobre la salut i a la vegada minimitza el risc de lesions i complicacions.

Experts: Sra. Elena Casanova i Susagna Dordal, Infermeres de referència del Programa de l’exercici físic de la comarca d’Osona 
Dr. Francesc Marín, Especialista en medicina de l’educació física i l’esport

octubre-desembre

 

Gestió de les emocions: : Saps el que sents?
Octubre-Desembre

Prendre consciència de les emocions és una habilitat emocional fonamental, la base en la qual s’identifiquen altres habilitats, per exemple: l’autocontrol.

Què són les emocions?

Les emocions són impulsos que comporten reaccions automàtiques. Hi ha cinc emocions universals: alegria, ira, por, tristesa i fàstic.

Què són els estats d’ànim?

Els estats d’ànim tenen una durada més llarga que les emocions; són més persistents, però menys permanents que els sentiments.

Què són els sentiments?

Els sentiments són blocs d’informació integrada que inclouen valoracions. Els sentiments ens diuen quins fets són veritablement importants per a les nostres vides, com: estar feliç, content, enfadat, espantat, disgustat, preocupat, nerviós, relaxat… Hem de ser capaços de reconèixer els sentiments i anomenar-los.

La verbalització dels sentiments crea vincles entre la part cognitiva i la part emocional del cervell.

Experts: Montse Montcunill, Professora Escola Universitària de Ciències de la Salut Vic; Manel Dionis Comas, Psicòleg Hospital de la Santa Creu i Dra Ana Puente, Metge família ABS SEB

Deixa el teu comentari