La Hipertensió Arterial

allloro 1 març 2011

Consisteix a tenir la pressió de la sang per sobre dels valors normals (140 /90, en diabètics 130 /80).

Pot fer mal al cervell, al cor, al ronyó i al sistema arterial en general. Està molt relacionada amb les embòlies cerebrals. Això empitjora si, a més, es fuma, es beu alcohol, s’està gras, no es fa exercici, es viu amb estrès o es mengen molts greixos.
Si li han diagnosticat hipertensió arterial, no oblidi que és una malaltia crònica, li acompanyarà sempre.
El seu metge de família i la seva infermera l’ajudaran a aprendre a viure amb ella i amb bona qualitat de vida.

Canvis en l’estil de vida:
Moltes persones que tenen la tensió alta aconsegueixen tenir-la bé només menjant poca sal, perdent pes si els en sobra i fent exercici.
Per menjar menys sal: eviti aliments precuinats, pastilles de brou i salaons. Cuini sense sal. Substitueixi la sal per condiments d’herbes aromàtiques, all, ceba, pebre, llimona o vinagre. Cuini al vapor, a la planxa o bullits. Utilitzi oli d’oliva. Als restaurants demani que el seu plat li cuinin sense sal.
Deixi de fumar, no begui gaire alcohol.
Faci exercici adequat a la seva edat i salut, com per exemple caminar 3 vegades a la setmana durant 30 minuts a pas lleuger.
Mantingui una actitud positiva. Resoldre els problemes d’un en un ajuda a viure més tranquil.
Aprengui a prendre’s la pressió a casa seva. El seu metge o infermera li explicaran com fer-ho i quin aparell és l’adequat.

Medicació:  Si li recepten medicaments, pot ser que els hagi de prendre tota la vida. Estableixi una rutina diària per no oblidar-se mai de la medicació.

http://www.camfic.cat/CAMFiC/Seccions/Publicacions/Docs/03_hipertensio.pdf

Deixa el teu comentari