28 de juliol – Dia Mundial contra l’Hepatitis

allloro 28 juliol 2014

L’objectiu d’aquesta celebració, que té lloc el 28 de juliol, és sensibilitzar la societat sobre l’hepatitis vírica, una malaltia infecciosa que cada any causa la mort de prop d’un milió i mig de persones a tot el món.

El Dia Mundial contra l’ Hepatitis, coordinat per la World Hepatitis Alliance en  col·laboració amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS), pretén enfortir les mesures de prevenció, detecció i control d’aquesta malaltia i millorar l’accés al tractament.

La data de la commemoració coincideix amb el naixement del descobridor del virus de               l’ hepatitis B, el professor Baruch Samuel Blumberg, guardonat amb el Premi Nobel.
La campanya internacional d’aquest any, amb el lema “L’hepatitis: pensa-ho de nou”, recomana el replantejament d’algunes idees que la societat té preconcebudes al voltant de l’hepatitis per desconeixement o falta d’informació, com ara:

“Informat? Inconscient? L’hepatitis vírica és la principal causa de càncer de fetge. El càncer de fetge és el segon càncer més letal.”
• “Sentir-se bé? Estàs segur? Els símptomes de l’hepatitis vírica sovint passen desapercebuts. Fes-te la prova.”
“Esteu segur? En risc? L’hepatitis vírica es pot evitar. Coneix els riscos.”
“Protegit? Vulnerable? L’hepatitis vírica es pot prevenir. Vacuna els teus fills.”
“Acceptat? Rebutjat? L’estigma mata. No discriminis.”
Amb motiu de la celebració d’aquest esdeveniment, diverses associacions de tot el món organitzen activitats de difusió i conscienciació de la malaltia.

Es transmet per via sexual (hepatitis B i C), a través de la sang (hepatitis B, C, D, F i G) i per via orofecal per contacte amb l’excrement de persones infectades o el consum d’aliments o aigua infectats (hepatitis A i E).
En molts casos és asimptomàtica i passa inadvertida. En cas contrari, els símptomes més comuns són cansament, dolor abdominal, orina fosca, icterícia (coloració groga de la pell i dels ulls), falta de gana, nàusees, vòmits i febre.
El diagnòstic es pot fer a través d’anàlisis de sang, proves per determinar el funcionament del fetge i en alguns casos biòpsia del fetge per conèixer el grau d’afectació.
L’ hepatitis pot curar-se abans de sis mesos (hepatitis aguda), o fer-se crònica i arribar a derivar en cirrosi o càncer de fetge. La seva evolució dependrà de factors diversos com el tipus d’hepatitis, l’existència d’altres malalties, etc. Algunes hepatitis poden prevenir mitjançant la vacunació (hepatitis A i B).
La informació sobre les formes de transmissió, la prevenció i el diagnòstic precoç és bàsica per evitar nous contagis i per tractar els malalts abans que estiguin en una fase massa avançada.