Picades i mossegades

allloro 21 agost 2013

A l’estiu són freqüents les picades i mossegades…

 

EL MOSQUIT TIGRE (Aedes alboptictus) o altres mosquits

Prové de l’Àsia i s’ha estès des del 1979 per alguns països d’Amèrica i Europa. Es va detectar, per primer cop a Catalunya, l’estiu de 2000.

 

 

 

ELS ESCURÇONS (les “víboras”, en castellà).

Són serps robustes, de cos gruixut i cua curta, amb el cap ben diferenciat, més aviat triangular, amb un parell de glàndules verinoses sota la boca.

El verí és poderós, tòxic per al sistema nerviós en alguns casos i per al sistema circulatori, que produeix taquicàrdia i altres trastorns que poden ser molt perillosos en persones delicades, infants i gent gran.

Es troben en àrees calcàries, en indrets assolellats, bardisses, marges de camins, prats amb pedres soltes, etc.

Com actuar en cas de mossegada

 • Netegem la zona amb aigua i sabó.
 • Mantinguem la persona afectada en repòs. Evitem qualsevol moviment de les extremitats afectades.
 • Apliquem fred local. No posem mai gel directament sobre la pell, sinó en bosses embolicades amb un mocador o una tovallola.
 • Anem el més aviat possible a l’hospital comarcal més proper.
 • No hem d’intentar mai treure el verí ni succionant-lo amb la boca ni fent incisions al voltant de la ferida.

ELS ESCORPINS

Són aràcnids que al nostre entorn es troben en llocs secs i càlids. De dia resten sota les pedres i de nit surten a caçar. El verí dels escorpins europeus és simplement dolorós, però no perillós.

Es pot aplicar fred local per disminuir el dolor de la picada.

LES MEDUSES

Són animals marins d’aspecte gelatinós que són arrossegats pels corrents cap a les costes durant els mesos de primavera i d’estiu. Al llarg dels tentacles tenen unes cèl·lules urticants que
utilitzen per defensar-se i per capturar peixos petits o larves.

Com actuar en cas de mossegada

 • Sortir de l’aigua.
 • No rascar-se ni fregar la zona amb tovalloles o altres peces.
 • Retirar de la pell (amb pinces o guants) les restes de tentacles, si són visibles.
 • Rentar la ferida amb aigua salada. Mai no s’ha d’utilitzar aigua dolça, ja que activa les cèl.lules i augmenta la quantitat de toxina injectada.
 • Omplir una bossa de plàsic amb gel i aplicar-la el més aviat possible, durant uns 5 minuts, sobre la zona de la picada (mai no s’ha de posar el gel directament sobre la pell). Si la coïssor no va minvant, s’hi pot aplicar gel una altra vegada durant 5 minuts més.
 • Per evitar la infecció de la ferida, s’aconsella l’aplicació sobre la pell d’un antisèptic (alcohol iodat) 3-4 vegades al dia, durant 48-72 hores.

Aquestes mesures han de prendre’s com més aviat millor. Si les molèsties continuen o generen tremolors, nàusees, marejos o dolor intens, caldrà acudir a un centre sanitari.

Deixa el teu comentari