Consells de seguretat alimentària després d’un incendi

allloro 9 agost 2013

Després d’un incendi és normal que intentem salvar el que puguem a les llars. Els aliments poden semblar estar en bon estat; però aquells que hagin estat exposats al foc es poden haver fet malbé per la calor del foc, per substàncies químiques associades a l’extinció del foc o pels gasos del fum.
La calor pot fer que els aliments es facin malbé
1. Si els aliments –ja siguin comprats en una tenda o elaborats a casa– han estat exposats a altes temperatures, no es pot garantir que estiguin en bon estat per poder ser consumits. La calor de l’incendi pot haver danyat l’envàs o pot haver activat els bacteris alteradors dels aliments.
2. La calor intensa també pot provocar que les conserves i els pots tancats s’obrin o perdin l’estanquitat, i això permeti als bacteris penetrar en els aliments; quan la temperatura de l’aire baixa, les tapes poden tornar a quedar segellades i fer l’efecte de no haver estat afectades per les flames. Tot i que els envasos aparenten estar en bon estat, els aliments que contenen poden estar contaminats.
Els productes químics i els vapors tòxics poden contaminar els aliments
1. Els productes químics que s’usen per combatre incendis contenen materials tòxics que no poden ser eliminats dels aliments rentant-los. S’han de descartar tots els aliments que hagin estat exposats a aquests productes.
2. Els materials, en cremar-se, desprenen fum o vapors tòxics que poden contaminar els aliments, la vaixella i els estris de cuina. No obstant això, els aliments enllaunats i els estris de cuina que han estat exposats a vapors tòxics o químics es poden rentar.
Els aliments que cal descartar inclouen:
1. Aliments emmagatzemats fora del refrigerador, com ara pa, fruites i verdures.
2. Aliments crus o aliments envasats dins d’algun material permeable (cartró, envasos plàstics, etc.) com ara galetes, cereals per esmorzar, pasta seca, xocolata.
3. Tots els aliments en conserva d’elaboració domèstica. En el cas dels aliments envasats comercialment, descarteu-los si en obrir l’envàs observeu la presència de gas o sabors o olors estranys.
4. Aliments emmagatzemats en refrigeradors o congeladors si creieu que les portes no estan segellades hermèticament i els gasos hi han pogut penetrar.
Desinfecteu la vaixella i els estris de cuina exposats als compostos químics utilitzats per a l’extinció d’incendis rentant-los amb sabó i aigua calenta. Després, submergiu-los durant tres minuts en una solució d’hipoclorit de 100 ppm. Esbandiu-los bé amb aigua i eixugueu-los.

Deixa el teu comentari