Estic embarassada! Què he de menjar?

allloro 28 febrer 2013

La dieta adient:

Per aconseguir que l’augment de pes es faci de manera saludable, cal tenir cura de la quantitat i de la qualitat dels aliments. D’una banda, cal tenir en compte que l’increment de les calories haurà de ser progressiu, amb un augment d’entre 50 i 150 calories al dia el primer trimestre i entre les 200 i les 350 calories al dia durant el segon i tercer trimestre.
De l’altra, aquestes calories cal repartir-les amb les racions d’aliments adequades i no de qualsevol manera. Pel que fa a les vitamines i als minerals, cal destacar la importància de l’aportació de ferro, calci i àcid fòlic.
Per garantir el bon desenvolupament del fetus, és important que, en el mateix moment de la gestació, es tinguin unes bones reserves d’àcid fòlic i folats (vitamines que es troben als vegetals de fulla i als fetges).

Els increments notables de ferro apareixen durant la segona meitat de l’embaràs, i el més biodisponible (capacitat de ser absorbit) es troba a la carn, el peix i els ous. El ferro de les verdures s’assimila millor amb una bona dosi de vitamina C.
Pel que fa al calci, és important augmentar-lo tant durant l’embaràs com en l’alletament. Els aliments que més en contenen són els productes làctics.
Combatre certs problemes
Durant l’embaràs poden aparèixer algunes molèsties i complicacions que es poden pal·liar amb l’alimentació.
Un dels problemes més freqüents és el restrenyiment. Per fer-hi front es pot augmentar el consum de fibra introduint productes integrals, fruites i verdures. També pot ajudar beure un mínim d’un litre i mig d’aigua al dia i fer exercici físic de forma habitual i moderada.
Les dones que pateixen nàusees i vòmits poden disminuir-los si opten per preparacions culinàries senzilles i fraccionen els àpats. També la cremor d’estómac es pot disminuir fent àpats de poc volum i evitant estirar-se o anar-se’n a dormir just després de menjar.
La retenció de líquids a les cames també és habitual i, en aquest cas, es pot optar pel massatge o el drenatge limfàtic i, sobretot, cal evitar les postures estàtiques i procurar estirar les cames sempre que sigui possible.
Per a les dones que pateixen diabetis gestacional o hipertensió de l’embaràs el més recomanable és dissenyar una dieta adient a les seves necessitats i particularitats.
Un estat nutricional deficient, per excès o per defecte, implica un major risc durant l’embaràs per a la mare i per al nadó.

Deixa el teu comentari