Trastorns afectius. Depressió

allloro 11 octubre 2010

Segons consta en el Protocol de salut mental infantil i juvenil del Programa del nen sa:

La depressió és un trastorn de l’estat de l’humor caracteritzat per tristesa i incapacitat per experimentar plaer, persistent en el temps i que deteriora les relacions laborals, escolars i socials de la persona.
La mania sol manifestar-se per eufòria, excitació i hiperactivitat motora i verbal. La tristesa i l’eufòria poden associar-se o ser substituïdes per irritabilitat i/o agressivitat. Ambdós trastorns solen incloure alteracions del son i de la gana.
És important saber que els símptomes afectius poden correspondre a un trastorn afectiu específic o poden ser el símptoma d’un altre quadre psicopatològic greu o lleu (consum de tòxics, etapa prodròmica d’un trastorn esquizofrènic, trastorns adaptatius).

Per altra banda, caldrà fer sempre el diagnòstic diferencial respecte a períodes de decaïment i astènia (adolescent cansat), normals en l’adolescència.
Estudis recents situen la prevalença del trastorn afectiu en l’adolescent prop del 4% i la prevalença de símptomes afectius més o menys greus en el 30% dels adolescents.
Tots els estudis estan d’acord en dir que aquestes patologies tendeixen a augmentar en els darrers anys.
Els trastorns afectius són el factor de risc més important en els intents autolítics i les conductes suïcides.

Deixa el teu comentari