El puerperi: La mare

allloro 12 novembre 2012

La mare

Aquests són uns moments de felicitat, de donar la benvinguda i l’acolliment al NADÓ i, alhora, de relaxació i cansament després d’haver passat tot el procés del part. Tot seguit, es valora l’estat del nadó i es recomana posar-lo sobre la mare, en contacte pell amb pell, perquè és la manera que el nadó se senti segur i protegit, reconegui la mare, no perdi escalfor i pugui iniciar la lactància en el moment que estigui preparat.
Es farà la valoració del seu estat de salut i les cures adients.
El personal sanitari també estarà atent a l’evolució de la mare, en especial a la pèrdua de sang i que l’úter estigui contret.

I a l’hospital…
L’inici de la ingesta d’aliments depèn del tipus de part i serà indicada pels professionals.
Es recomana aixecar-se del llit ja a les primeres hores després del part, a poc a poc i, a ser possible, acompanyada, ja que pot aparèixer un mareig sobtat. En cas d’anestèsia epidural o cesària, es farà més tard.
Es pot prendre una dutxa des del primer dia, però en cas de cesària, cal esperar el segon o tercer dia. Es desaconsella el bany fi ns passades 4 a 6 setmanes, per evitar infeccions.
És important el suport i la presència de la parella, de la mateixa manera que el de les persones que es cregui que són de confi ança per ajudar i acompanyar la mare i el nadó durant l’ingrés hospitalari i els dies de recuperació a casa.
En tornar a casa, cal recordar que s’ha de portar al cotxe la cadira o el cabasset (cuco) de seguretat!

I a casa…
L’arribada del nadó a casa comporta reajustar la vida familiar. Encara que els primers dies poden ser complicats, molt aviat s’agafarà experiència a tenir cura del nadó. Poc a poc, hi haurà l’adaptació a aquesta nova situació i s’assumirà un seguit de decisions respecte a la seva criança.
Han de passar uns quants dies perquè la mare es trobi recuperada. A més a més, tindrà sensació de cansament perquè s’ha d’estar pendent del nadó les 24 hores del dia. La mare hauria d’aprofi tar per dormir o descansar quan el nadó dormi.

Deixa el teu comentari