Què cal fer en les cremades menors?

allloro 12 agost 2011

Tingueu sempre en compte l’ordre de les accions: protegir, alertar i socórrer. Un cop hàgiu comprovat que l’entorn és segur, aparteu la víctima de l’agent causant de la cremada si la vostra seguretat no corre perill;
Traieu-li la roba, els anells, les pròtesis dentals mòbils i les joies, si escau. No li tragueu la roba si està molt enganxada a la pell o si la cremada és molt extensa;
Renteu la cremada amb sèrum fisiològic o amb aigua. Si és amb aigua, s’ha de fer durant un mínim de vint minuts a temperatura tèbia. L’aigua elimina agents nocius i disminueix el dolor i la inflor. En cremades extenses, eviteu deixar tovalloles o gases humides durant molt de temps, per risc de baixada de temperatura corporal. Si és possible, oferiu al ferit un entorn amb una temperatura confortable;
Netegeu la cremada amb aigua i sabó. Els antisèptics poden retardar-ne la curació. Si la ferida és molt bruta, podeu fer servir antisèptics com el iode, però no hi apliqueu mai cremes, pastes de dents, olis ni pomades específiques per a les cremades menors. En cas que utilitzeu antisèptics, només els heu d’aplicar a les zones on la pell està intacta; mai dins la ferida;
Els professionals mèdics valoraran si cal aplicar la vacuna del tètanus i si és millor cobrir la ferida o deixar-la al descobert.

Si us trobeu davant d’un cas d’insolació:

  • Procureu-li aigua o una beguda isotònica, sempre que la persona afectada no vomiti i estigui conscient (heu de poder-hi mantenir una conversa). No heu de donar mai aliments ni líquids a una persona inconscient o que el nivell de consciència de la qual no sigui completament normal, i
  • Poseu la persona afectada a l’ombra, però en cap cas no la banyeu en aigua freda directament. Si podeu, oferiu-li un ambient amb aire condicionat.

Deixa el teu comentari