Receptes de cuina d’arreu del món

allloro 17 març 2010

SANCOCHO VALLUNO (Escudella colombiana)

Ingredients (per a 6-8 persones): 1 gallina, 1 ceba, oli d’oliva, 2 iuques, 5 plàtans mascle, 1 patata grossa, sal.

Per fer sofregit: 5 tomàquets, 3 cebes, all, pebre.

Preparació: Peleu els plàtans mascle i feu-ne trossos. Val més que ho feu a mà, perquè s’estoven més de pressa. Deixeu-los reposar en un bol amb aigua freda. Peleu i talleu la iuca i reserveu-la. Renteu i talleu a trossos la gallina. Enrossiu-la en una olla de pressió amb una mica d’oli. Després afegiu-hi la ceba trinxada, salpebreu-ho al vostre gust i remeneu-ho. Quan la ceba estigui una mica daurada, cobriu-ho tot amb aigua i deixeu que bulli una bona estona. Retireu les impureses del brou que s’haurà fet i tapeu l’olla.

Mentrestant, prepareu el sofregit: peleu i talleu els tomàquets i les cebes i sufragui-ho en una paella amb una mica d’oli amb un gra d’all trinxat i una mica de pebre. A mig fer el sofregit, afegiu-hi un raig d’aigua i deixeu que faci el xup-xup. Reserveu-lo.

Al cap d’uns 10-15 minuts, obriu la vàlvula de l’olla de pressió perquè deixi anar el vapor i després obriu-la i afegiu-hi el plàtan -que haureu escorregut- i la iuca. Remeneu-ho de tant en tant per comprovar que el plàtan es cou; si voleu anar més de pressa, torneu a tapar l’olla de pressió i deixeu-ho coure una estona més. Un cop cuit, retireu de l’olla la gallina i la iuca perquè no es desfacin. Deixeu el plàtan dins del brou. Peleu i ratlleu una patata i afegiu-la a l’olla; això farà espessir el brou. Rectifiqueu-lo de sal si convé, afegiu-hi la meitat del sofregit que heu preparat i que faci xup-xup força estona més, perquè quedi ben espès.

Serviu el sancocho posant a cada plat un parell de cullerots de brou, un tros de gallina, uns trossos de iuca i una mica de sofregit per sobre.

Nota: Tot i que us podeu menjar el sancocho sol, l’acompanyament habitual d’aquest plat és arròs blanc.

Deixa el teu comentari