Conèixer millor les nostres emocions i saber-les gestionar ens ajuda a tenir una vida més saludable?

allloro 30 novembre 2009

El cos i les emocions estan estretament relacionats. Les emocions i els sentiments que anomenem negatius (ràbia, tristesa, por,…) afecten al funcionament dels òrgans i dels músculs; de la mateixa manera,  les emocions i els sentiments positius (alegria, amor,…) ens fan sentir físicament millor.
Quan tenim problemes o dificultats la nostra salut empitjora. A vegades, el dolor d’estómac, el mal de cap, les contractures cervicals,… ens avisen d’un estat emocional, d’un sentiment que pot generar una crisi. Pot ser un bon moment per reflexionar si el dolor està relacionat amb una emoció determinada.
Així, a partir d’una emoció, que en principi ens causa dolor, podem extreure’n aspectes positius, sempre que hi afegim altres ingredients com ara esforç, treball, il·lusió,… i, al final, aquest procés es pot convertir en un aprenentatge, en un coneixement, és a dir, en una millora personal.
És important però, saber reconèixer les emocions, posar-hi paraules, identificar-les. A vegades no és fàcil perquè les emocions, com els colors, no són pures al cent per cent, sinó que estan plenes de matisos. Cal doncs ampliar el vocabulari emocional i practicar-ne la seva expressió. És convenient utilitzar sinònims de les paraules que fem servir habitualment com ara felicitat, tristesa, por, ràbia, amor, amistat,…
Conèixer i reconèixer els propis sentiments, expressar-los i comprendre els sentiments de la gent que ens envolta, és imprescindible per desenvolupar una bona autoestima, millorar l’autocontrol emocional i practicar valors positius.
Les emocions formen part de nosaltres mateixos des del moment que naixem. Són el resultat d’un conjunt de processos fisiològics que succeeixen en el nostre cervell. La felicitat, la vergonya o la culpa són química en el cervell, formen part de la nostra biologia. La forma en que el nostre cervell percep aquests canvis és el que anomenem sentiments o sensacions. Aquest són essencials per l’elaboració de la informació, per solucionar problemes i prendre decisions.
Aprendre i recordar també és més senzill quan va acompanyat d’una emoció. Per exemple, tots recordem el que fèiem el dia 11 de setembre, quan van caure les torres bessones. Les emocions i els sentiments estan estretament lligats a l’home i ens ajuden cada dia a decidir què volem fer amb nosaltres mateixos. Viure és molt més fàcil si tenim emocions i sentiments, sobretot si són els adequats.
Les emocions i els sentiments també és poden encomanar, ens acostumem poc a poc a la manera de sentir de la gent que ens envolta, i, en funció de com triem les nostres relacions, tindrem més possibilitats d’encomanar-nos en un sentit o en un altre.
Cada vegada hi ha més evidències científiques que associen la felicitat amb la salut. Els últims estudis es revelen que un estat mental positiu ens ajuda a prevenir malalties cardiovasculars, oncològiques i psicològiques.
                                                                                              
Dra Ana Puente, Metge família ABS SEB

Deixa el teu comentari