Canalitza les teves emocions i previndràs malalties

allloro 27 octubre 2009

Reprimir i acumular l’estrès i incrementar la càrrega afectiva negativa pot conduir a malalties, tant físiques com psicològiques. Si vols prevenir-les, aprèn a canalitzar les teves emocions.

Ansietat? Taquicàrdia? Mals de cap? Trastorns digestius? Mal humor? Si aquests símptomes estan presents en el teu dia a dia t’has de plantejar què és el que no funciona bé en la teva vida. Quan no hi hagi causa física que expliqui aquests problemes, potser que es trobi en la teva incapacitat per a controlar les emocions.

Malalties derivades.- Tothom ha sentit en algun moment de pressió que no donava més de si mateix, però convertir aquesta sensació en una cosa habitual i portar una vida enfeinada pot provocar l’aparició de malalties psíquiques i nervioses. És aleshores quan apareixen l’ansietat, la desmotivació, el desgast psíquic i els sentiments de desesperança i de frustració personal. Has de saber que l’estrès mal canalitzat pot conduir a una depressió profunda si no aprens a frenar aquest descontrol a temps; el més important és saber reaccionar de manera proporcional a les dificultats i no enfonsar-te davant les adversitats, sinó agafar ànim i aprendre’n. Quan es tanca una porta, una altra s’obre.

La dificultat per a controlar les tensions emocionals també té manifestacions físiques. Algunes conseqüències psicosomàtiques de l’estrès poden ser la fatiga, la hipertensió, els dolors musculars i de cap, els problemes de son, els trastorns gastrointestinals o els desordres menstruals. 

 Equilibri emocional.- Si les proves mèdiques no detecten una causa física aparent, pot ser que l’origen dels teus mals sigui al teu interior. Per aconseguir una solució, aprèn a dosificar les energies i a canalitzar les emocions per no acumular tensions internes; apunta’t a la simplicitat, evita la càrrega excessiva de complicacions i els afers improductius. D’aquesta manera, evitaràs que la càrrega emocional negativa exploti al final en forma de xacres o malalties físiques.   

Quan tinguis un problema, ja sigui laboral, familiar o personal, tracta de solucionar-lo com més aviat millor. Donar voltes i voltes al cap sobre el mateix tema no ajuda; al contrari, només serveix per a crear tensions internes que poden afectar l’estat anímic, el son, l’humor i, en general, la teva salut. Tracta de relativitzar la importància de les coses, ja que moltes vegades semblen més del que realment són. No adoptis una actitud defensiva per tractar de defensar-te d’una realitat que no t’agrada i deixa de banda els sentiments negatius. En definitiva, aprèn a veure el costat positiu de les coses. 

Deixa el teu comentari