17 de maig, Dia Mundial de la Hipertensió arterial

allloro 12 maig 2016

El  17 de maig se celebra el dia Mundial de la Hipertensió arterial  i el seu objectiu es sensibilitzar a la població en relació amb la importància del control de la pressió arterial, en la prevenció de les malalties cardiovasculars, així com difondre informació sobre la detecció i el tractament de la hipertensió.

Amb el lema “Coneixeu les vostres xifres”, la campanya d’enguany, destaca la necessitat de prendre’s regularment la pressió arterial. La periodicitat variarà en funció de les xifres de la pressió arterial i de factors com ara la presència d’altres malalties. En cas d’un bon control, una mesura cada 3-6 mesos pot ser suficient.

La hipertensió arterial afecta quatre de cada deu persones de més de 25 anys i esdevé la primera causa de mort i discapacitat. La hipertensió arterial es produeix quan la pressió de la sang està per sobre dels valors normals (140/90 o 130/80 en persones amb diabetis) i sovint no provoca símptomes. És el factor de risc cardiovascular més important, però també el més fàcil de detectar i el que té un tractament més eficaç i senzill.

Per tal de prevenir la hipertensió arterial es important seguir les recomanacions relacionades amb un estil de vida saludable.   

  • Mantenir una alimentació equilibrada i baixa en sal.
  • Evitar aliments precuinats, pastilles de brou, embotits i conserves.
  • Substituir la sal per condiments d’herbes aromàtiques, all, ceba, pebre, llimona o vinagre.
  • Cuinar els aliments al vapor, a la planxa o bullir-los.
  • Utilitzar oli d’oliva.
  • Fer activitat física de forma regular. L’OMS recomana fer-ne trenta minuts almenys cinc dies a la setmana.
  • No fumar.
  • Evitar el consum d’alcohol.
  • Mantenir un pes corporal saludable.