Els restaurants de l’Hospital Sant Jaume de Manlleu, de l’Hospital de la Santa Creu i de la Residència El Nadal de Vic aposten per la dieta mediterrània

allloro 24 desembre 2014

Els restaurants de l’Hospital Sant Jaume de Manlleu, de l’Hospital de la Santa Creu i de la Residència El Nadal de Vic aposten per la dieta mediterrània

Durant el 2014 aquests menjadors i les seves cafeteries – restaurants han rebut l’acreditació AMED per promoure la dieta mediterrània

Nadal han obtingut la certificació AMED (Alimentació Mediterrània) per promoure la dieta mediterrània tant entre els seus treballadors com entre els comensals externs.

Aquestes acreditacions són fruit de les col·laboracions que s’han establert durant el 2014 entre l’Agència de Salut Pública de Catalunya, les direccions d’aquests centres (Consorci Sanitari de Vic i la Fundació Hospital de la Santa Creu) i l’empresa SERHS, que és la que gestiona aquests serveis de menjador.

Actualment, a Osona ja són tres els hospitals que han rebut aquesta certificació i El Nadal passa a ser la primera residència de la comarca que promou la dieta mediterrània a la seva cafeteria-restaurant. Des que es van començar a acreditar el 2007 els primers restaurants promotors de l’alimentació mediterrània, ja són 93 els municipis de tot Catalunya on hi ha almenys un establiment acreditat. En total, hi ha 349 d’establiments acreditats AMED que tenen capacitat per oferir alimentació mediterrània a més de 55.000 comensals diaris.

Programa AMED

L’objectiu del programa AMED, liderat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, és promoure l’alimentació mediterrània i l’oci actiu en els establiments de restauració, en especial els de menú diari, ja que un 31% de la població adulta catalana menja fora de casa més d’una vegada a la setmana.

Els restaurants acreditats estan senyalitzats amb un adhesiu a l’exterior que els identifica com a establiments AMED. Per aconseguir l’acreditació, els establiments han de complir una sèrie de requisits que són, principalment, els següents:

- Garantir que un 25% de l’oferta de primers plats siguin a base de verdures, hortalisses o llegums.

- Oferir algun producte integral a la carta.

- Incloure a l’oferta de segons plats un 50% de peix o carn magra.

- Utilitzar oli d’oliva per amanir i preparar els plats (per amanir, preferiblement oli d’oliva verge o verge extra).

- Garantir que aproximadament un 50% de l’oferta de postres sigui a base de fruita fresca.

- Garantir que en l’oferta de postres làcties figuri l’opció de baix contingut en greix.

A més, també es demana als establiments acreditats que ofereixin als seus clients opcions d’oci actiu a les zones pròximes al local (circuits, passeigs, etc.), ja que el projecte AMED també està associat a un concepte de vida saludable.

Més informació:

Amed – Alimentació Mediterrània