Gemma Sayós, infermera de Salut i Escola

allloro 6 maig 2010

Hola,
Sóc la Gemma Sayós, infermera de l’ABS de Centelles i concretament del CAP de Sant Martí de Centelles.
Fa 4 cursos que estic anant setmanalment als 2 centres escolars on es cursa l’educació secundària de Centelles: IES Pere Barnils i Escola Sagrats Cors .
Hi vaig tots els dilluns, de 9’45 a 10’45 als Sagrats Cors i de 11 a 12 al IES Pere Barnils.
Perquè aquest horari? Doncs perquè els adolescents de 3r i 4r ESO estan al pati dins d’aquests horaris i llavors poden assistir a la consulta oberta de l’infermera de Salut i Escola sense demanar permís a ningú si no els ve de gust i no han de donar tampoc explicacions a ningú.
Què em consulten o em poden consultar? Dons tot dubte que ells tinguin i sobre el tema que sigui; per exemple els hi fa cosa o vergonya demanar o parlar de sexualitat a casa o fins i tot amb alguns companys, dons ho poden venir a consultar, si tenen problemes amb drogues, alcohol, tabac, cànnabis,…; també consulten per problemes de dietes, per trastorns alimentaris com anorèxia o bulímia; problemes conseqüents sobre el seu comportament i no saben com abordar-los,….
Moltes vegades no són els alumnes mateixos que venen, potser un amic té una sospita o pateix perquè no veu el seu company bé i també demana opinió/consell i com ajudar-lo i entre tots l’ajudem. També pot ser un professor que el derivi o tingui dubtes per algun comportament observat al dia a dia; o fins i tot en algun cas el pare/mare ha anat al metge de capçalera preocupat pel seu fill i llavors via la consulta oberta de Salut i escola ajudem a buscar solució al problema.
També s’ha de tenir en compte que moltes vegades el que un adolescent considera molt important i ho viu com un gran problema per ell, els adults no li poden veure tant; realment és un problema per ell i per això estem les infermeres de Salut i Escola per ajudar a buscar una solució conjuntament i si és necessari buscar ajudes externes.