El procés del part

allloro 12 setembre 2012

El part és un procés en què, mitjançant les contraccions de la matriu, es produeix la sortida a l’exterior del fetus i la placenta.
Les contraccions solen començar a presentarse les últimes setmanes de gestació.
La gestant les nota com un enduriment global i a vegades dolorós del ventre. Al principi són esporàdiques, poden ser més o menys freqüents, però sense un ritme concret, curtes, poc intenses i, en general, no doloroses. Aquesta fase se’n diu de prepart.
Es pot pensar que s’està iniciant el part quan les contraccions es van repetint amb una freqüència de dues cada deu minuts, durant més d’una hora, són doloroses i no cedeixen amb el repòs.
En les últimes setmanes, també es pot produir l’expulsió del “tap mucós”. És una expulsió de fl uix vaginal, més abundant del que és habitual, de color rosat o marronós i espès. Si no va acompanyada de contraccions, no és necessari acudir al centre hospitalari.
El part està dividit en tres períodes:

  1. Període de dilatació: les contraccions fan que el coll de la matriu es vagi obrint. La durada d’aquest període pot oscil·lar molt segons si és el primer fill/filla o no, la mida del fetus, la intensitat de les contraccions, etc.
  2. Període d’expulsió: les contraccions i els espoderaments materns produeixen la sortida del fetus a l’exterior. La duració d’aquest període és molt variable i es considera normal fins a 2 hores.
  3. Període de deslliurament: un cop ha nascut el nadó, l’úter continua contraientse fins que s’expulsa la placenta i les membranes ovulars. Aquest procés pot durar al voltant de 30 minuts.

Deixa el teu comentari