12 de març Dia Mundial del Glaucoma

allloro 7 març 2017

El dia 12 de març es el Dia Mundial del Glaucoma. El Glaucoma esdevé la segona causa de ceguesa arreu del món. Es calcula que 4,5 milions de persones estan cegues com a conseqüència d’aquesta malaltia ocular i que aquest nombre s’elevarà a 11,2 milions l’any 2020 segons l’OMS.

El Dia Mundial del Glaucoma té com objectiu sensibilitzar a la població amb aquesta malaltia neurodegenerativa, crònica i la importància de la seva detecció precoç. Encara que la malaltia no es pot curar, un 90% de la ceguesa que provoca el glaucoma podria evitar-se mitjançant la detecció precoç i el tractament.

El glaucoma provoca un augment de la pressió intraocular, causen una disminució progressiva de la visió que si no es diagnostica i es tracta de forma oportuna pot arribar a la ceguesa. El símptoma principal és la pèrdua de visió, especialment de la visió perifèrica, tot i que quan la patologia s’inicia no en produeix cap. El dany produït pel glaucoma és irreversible, però hi ha diversos tractaments que eviten que s’agreugi.

Per prevenir el glaucoma cal revisar la vista periòdicament. La periodicitat recomanada varia en funció de l’edat de la persona:

-          abans dels 40 anys, cada dos, tres o quatre anys

-          a partir dels 40 anys fins als 54 anys, cada un, dos o tres anys 

-          dels 55 anys als 64 anys, cada un o dos anys 

-          després dels 65 anys, cada sis mesos (fins a un màxim de 12)