14 de novembre Dia Mundial de la Diabetis

allloro 14 novembre 2013

“Tots amb la diabetis”

El Dia Mundial de la Diabetis se celebra el 14 de novembre amb l’objectiu de fer una crida a tots els estaments poblacionals de la societat civil per donar a conèixer i sensibilitzar la població envers la diabetis. La data de celebració d’aquest esdeveniment, instituït per la Federació Internacional de la Diabetis i l’Organització Mundial de la Salut, commemora l’aniversari del naixement de Frederick Banting, un dels descobridors de la insulina l’any 1922.
El Dia Mundial de la Diabetis 2013 s’emmarca, per cinquè any consecutiu, en la campanya “Educació i prevenció de la diabetis” (2009-2013). Aquesta iniciativa pretén informar la població sobre la importància dels estils de vida saludables en la prevenció d’aquesta malaltia, a partir de tres missatges clau:
• Accés a la informació per a tothom. La societat ha de ser conscient de la necessitat de detectar la diabetis tan aviat com sigui possible, saber com prevenir-la i conèixer-ne les conseqüències.
• La nostra forma de vida sedentària i la pèrdua d’estils de vida saludables estan posant en risc la nostra salut. S’ha comprovat que una alimentació equilibrada, la pràctica regular d’activitat física i el control del pes corporal ajuden a prevenir la diabetis.
• Cal millorar la conscienciació social sobre la diabetis i reduir l’estigmatització, els mites i els conceptes erronis perquè les persones que pateixen aquesta malaltia puguin tenir un paper actiu dins la societat.

Segons l’Organització Mundial de la Salut, al món hi ha 347 milions de persones amb diabetis. A Catalunya, el nombre estimat se situa al voltant de 560.000, segons dades de l’Enquesta de Salut (ESCA) de 2011-2012.
Enguany, amb el lema “1 de cada 2 persones amb diabetis no sap que la pateix. Coneixes el teu risc?”, el Dia Mundial de la Diabetis vol fer augmentar la conscienciació sobre la prevalença creixent de la diabetis, sobretot la de la diabetis tipus 2 i la seva prevenció. Alhora, pretén destacar la importància del diagnòstic precoç i de l’educació per a la salut per reduir-ne les complicacions i millorar la qualitat de vida de les persones afectades. Amb aquesta premissa i amb l’objectiu de conèixer la possibilitat de patir diabetis tipus 2 i a la vegada sensibilitzar de la importància d’una detecció precoç, s’utilitza un qüestionari reconegut: el Findrisk  (disponible en línia i per a impressió) per a les persones que no saben si tenen diabetis.

Amb motiu d’aquest esdeveniment, l’Associació de Diabètics de Catalunya organitza arreu del territori diverses activitats , com ara un acte de sensibilització al Parlament, una carpa informativa i una trobada de country el dia 17 de novembre a la plaça de la Universitat de Barcelona. Cal destacar també la despenjada del faldó del Dia Mundial de la Diabetis al balcó de l’Ajuntament de Barcelona i la il·luminació de la façana en color blau el proper dijous 13 de novembre a les 19 hores.

Deixa el teu comentari