10 de setembre Dia Mundial de la Prevenció del Suïcidi

allloro 2 setembre 2013

L’OMS ha estimat que cada any, aproximadament un milió de persones moren per suïcidi, sent un nombre major de morts que per conflictes armats i per accidents de trànsit. Així va impulsar l’any 1999 una iniciativa mundial per a la prevenció del suïcidi amb el programa SUPRE (Prevenció del suïcidi).

El suïcidi constitueix una de les causes freqüents de mort en edats extremes de la vida (joves i persones grans).

El desafiament fonamental per a la prevenció és identificar a les persones vulnerables i en situació de risc; entendre les circumstàncies que influeixen en el seu comportament autodestructiu i estructurar intervencions preventives adequadament.

Els principals factors que influeixen directament en la decisió d’una persona a treure’s la vida solen ser “esdeveniments vitals adversos”, com ara problemes de salut, econòmics, conflictes interpersonals o de parella, legals, i el 90% tenen un trastorn depressiu en el moment de suïcidar-se.

Hi ha uns factors protectors que redueixen el risc del suïcidi, tot i que no l’eliminen. Aquests són:

  • Recolzament familiar, amics i altres persones importants
  • Creences religioses, culturals i ètniques
  • Participació en la comunitat
  • Vida social satisfactòria
  • Integració social, ja sigui a través del treball o l’ús constructiu del temps lliure
  • Accés a serveis de Salut Mental

El Consorci Hospitalari de Vic i l’Institut de Medicina legal de Catalunya a través de la Clínica Médico Forense de Vic van signar el primer conveni de col·laboració de Catalunya, l’any 2006, amb la finalitat d’analitzar els suïcidis de la comarca d’Osona i poder proposar àrees de millora.

La recomanació bàsica si es coneix a algú que podria estar en situació de risc de suïcidi, és promoure que entri en contacte amb els serveis de salut per ser valorat i rebre el tractament més adient. La prevenció del suïcidi passa per la detecció i el tractament de la depressió de les persones en  risc.

En l’anàlisi dels suïcidis en el període 2006-2012 es va detectar que el 63% dels casos tenien antecedents psiquiàtrics, però sols un 43% seguien tractament per serveis de salut mental.

 

Deixa el teu comentari