Què és la seguretat dels pacients?

allloro 17 maig 2012

Quan aneu al metge o metgessa, preneu un medicament o feu ús dels centres d’atenció sanitària, voleu sentir-vos segurs i confiats. Així mateix, els professionals de la salut treballen per oferir un servei d’assistència segur, efectiu i eficient.

Per això, la comunicació i col·laboració estreta entre pacients, familiars i professionals és clau per millorar la seguretat en l’assistència sanitària. Tots som responsables a l’hora de reduir i prevenir els esdeveniments adversos en l’atenció mèdica.

I què és un esdeveniment advers? Qualsevol circumstància relacionada amb l’assistència que reben els pacients que té conseqüències mèdiques negatives. Per exemple, una infecció hospitalària o un error de la medicació. Riscos que es poden reduir i fins i tot evitar si teniu una informació clara sobre què us pot arribar a passar i com actuar en determinades situacions.

La seguretat dels pacients és la reducció del risc de dany innecessari associat a l’atenció sanitària fins a un mínim acceptable. Fa referència a les nocions col·lectives dels coneixements del moment, als recursos disponibles i al context en què es presta l’atenció, ponderat davant del risc de no dispensar el tractament o de dispensar-ne un altre. Per això, els objectius d’aquest portal són:

  • Informar els ciutadans sobre aspectes relacionats amb la seva seguretat com a pacients i com fer la seva atenció més segura.
  • Informar els professionals sobre les bones pràctiques en seguretat dels pacients basades en el coneixement científic i sobre els projectes realitzats o en curs els centres sanitaris.
  • Estimular els pacients a assumir un paper més actiu en la pròpia assistència sanitària.
  • Formar en seguretat dels pacients, tant per els ciutadans com per els professionals sanitaris
  • Contribuir en la prevenció d’esdeveniments adversos associats amb l’atenció sanitària.

Per saber-ne més podeu consultar aquest enllaç.

Deixa el teu comentari