Lipotímia o desmai

allloro 5 maig 2012

La lipotímia és una pèrdua incompleta i fugaç del coneixement, en què les funcions cardíaca i respiratòria es mantenen. Es pot donar per múltiples motius i en qualsevol edat. La falta d’hidratació, sobretot a l’estiu, o la falta d’aire per aglomeracions de gent, n’acostumen a ser les causes principals. Les baixades del nivell de sucre en la sang també propicien els desmais. En la majoria dels casos, la persona recupera la consciència en menys de cinc minuts. Però, en cas que es produeixin, s’ha de procedir de la manera següent:

  • Comproveu si la persona està conscient, preguntant-li com es troba i amb petites sacsejades a les espatlles. Si no torna en si, alerteu els sistemes d’emergència (112);
  • Si no respon i teniu sospita de traumatisme, no la mogueu fins que arribin els serveis d’emergències;
  • Si no manté les constants vitals, cosa que podeu comprovar si no respon als estímuls i no respira, no parla i no es mou amb normalitat, heu d’iniciar les maniobres de reanimació cardiopulmonar (compressions al pit);
  • Si respira, estireu-la a terra, aixequeu-li les cames per sobre del cap i procureu-li aire. Si està inconscient, poseu-la de costat per no obstruir la via aèria;
  • Espereu al seu costat fins que es recuperi, i
  • Si sabeu que és diabètic i sospiteu que hagi tingut una baixada de sucre (pal·lidesa, amb suor freda i alteració de la consciència) faciliteu-li sucre o una beguda dolça, sempre que estigui conscient i pugui empassar. En el cas que disposeu de l’aparell i l’experiència per utilitzar-lo, mesureu el nivell de glucosa a la sang: pot ser útil per assegurar-vos que sou davant d’una baixada de sucre (hipoglucèmia).

Deixa el teu comentari