Ennuegaments

allloro 12 maig 2012

La presència d’un cos estrany a les vies respiratòries pot impedir el pas d’aire i la respiració adequada i pot causar la mort d’una persona. Les morts per asfixia es donen, en general, en nens menors de tres anys i en persones grans, però poden passar a qualsevol edat.

  • Si la persona afectada respira, se animeu-la a tossir i a no fer res més
  • Si mostra senyals de fatiga o deixa de tossir o respirar, doneu-li cinc cops ben forts a l’esquena amb el palmell de la mà ben obert, entre les dues espatlles;
  • Si els cops a l’esquena fallen, intenteu realitzar la maniobra d’Heimlich, que consisteix a fer compressions abdominals, amb la persona accidentada dreta, de manera que el moviment solucioni l’obstrucció de les vies respiratòries, i que causi l’expulsió d’allò que les obstaculitza. Rodejar-li la cintura per darrere amb els braços i feu força amb els punys cap a dins i cap amunt, a l’alçada de l’estómac;
  • En lactants menors d’un any no es pot realitzar la maniobra d’Heimlich perquè es podrien lesionar òrgans interns. En aquest cas, col·loqueu el nadó boca terrosa amb el cap més baix que la resta del cos i recolzat al vostre braç. Doneu-li els cinc cops secs i enèrgics a l’esquena (entre les escàpules), i a continuació gireu-lo. En posició cap amunt, feu-li cinc compressions sobre l’estern –en el punt mitjà entre els dos pectorals (mugrons)– amb els dits índex i cor, fins que escupi el cos estrany. Si no respira, practiqueu-li les compressions toràciques, i
  • Si la persona perd el coneixement i deixa de respirar amb normalitat, inicieu les compressions toràciques com si féssiu maniobres de reanimació cardiopulmonar. No deixeu de fer-ho fins que arribin els sistemes d’emergències.

CANAL SALUT

Deixa el teu comentari