Consells per deixar de fumar

allloro 28 maig 2012

Deixar de fumar és una molt bona decisió, tant per a la persona mateix com per a les que l’envolten.

 • El més important és prendre la decisió ferma i estar convençut que és possible deixar de fumar. Molts milers de persones ja ho han fet.
 • Pensar en les raons que un mateix té per deixar l’hàbit, en relació amb la pròpia salut i la dels altres, i les que té per continuar fumant. Convé elaborar una llista amb els motius per deixar de fumar, i els motius per continuar-hi. Abans de deixar l’hàbit, es pot anar repassant la llista com a preparació psicològica.
 • Analitzar el propi hàbit i conèixer-lo. Cal portar el compte de totes les cigarretes fumades durant el dia, i saber quan, com i per què es fumen.
 • Cercar suport i/o companyia. Informar amics, familiars i companys del compromís de deixar de fumar i obtenir-ne el suport. També es pot trobar algú proper que vulgui deixar de fumar i fer-ho plegats.
 • Fixar una data clau, deixar-ho de cop i totalment. Millor si no és una època de tensió. La nit abans de la data assenyalada cal llençar o fumar-se tots les cigarretes que restin. Cal desfer-se de cendrers, encenedors i tots els estris relacionats amb el tabac.
 • El primer dia cal decidir senzillament que no es fuma més aquell dia, no pensar que no es farà mai més. Els primers dies s’han de prendre amb calma; fer exercici, beure molta aigua i sucs de fruita. Evitar les begudes alcohòliques i d’altres relacionades amb el fet de fumar. Evitar les situacions en les quals s’acostuma a fumar. Cal no alarmar-se pel canvi d’hàbits, no serà per sempre.
 • És possible que els primers dies apareguin símptomes desagradables (desig intens de fumar, irritabilitat, ansietat, sensació de gana, alteració del son o trastorns gastrointestinals). Són deguts a la síndrome d’abstinència i són passatgers. Per forta que sigui la dependència, les ganes de fumar no són eternes.
 • Les teràpies substitutives de la nicotina poden ajudar a alleujar els símptomes. Es recomana consultar un professional de la salut.
 • Alguns fumadors poden engreixar-se una mica, mai no més de 2 kg. Si s’evita picar entre hores, no abusar de les llaminadures, fer exercici i una dieta variada, no s’engreixarà.
 • En deixar de fumar, es guanya agilitat i salut, en general. La pell, cansada i envellida pel fum, tornarà a l’equilibri d’edat que realment té. L’aparell respiratori, el cardiovascular i el sistema nerviós podran tornar a la normalitat i millorar llur funcionament. Es tindrà menys risc de càncer de pulmó, infart de miocardi i bronquitis crònica. Es gaudirà de nou del gust del menjar i del perfum de les flors. Es respectarà el dret dels altres a l’aire pur i es tindrà la satisfacció d’haver recuperat la direcció de la pròpia vida que fins llavors depenia del tabac.
 • A més de guanyar salut, deixar de fumar representa un estalvi de diners. Es pot fer el càlcul.

Deixa el teu comentari