Missatges de salut impactants, necessaris?

allloro 20 octubre 2011

Fa pocs dies Rafa Olalde, reflexionava en el seu fantàstic blog, sobre de si tot val i on estan els límits dels missatges de salut, i si el fi justifica els mitjans. Ens posava com a exemple un vídeo “escabrós” per promocionar l’auto palpació testicular.  Millor veure-ho.El vídeo és la targeta de presentació d’una campanya sanitària al Regne Unit per a la detecció precoç del càncer de testicles en homes. És un excel·lent exemple de com transmetre un missatge de prevenció específicament adreçat a un sector determinat de la població. ÉS un vídeo impactant i amb més d’un milió de reproduccions al You Tube, però realment serveix per alguna cosa el cribratge per al càncer de testicles mitjançant l’examen clínic i l’auto palpació? Sembla ser que no. El cribratge per al càncer testicular en adolescents i homes adults asimptomàtics ha estat analitzat recentment per la U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF) que el classifica com a recomanació D: recomanació en contra de fer-la. Hi ha una moderada o alta certesa de què fer-ho no aporta beneficis i pot danyar més que beneficiar. La baixa incidència del càncer de testicles i els resultats positius del seu tractament fan els beneficis dels seu cribratge siguin petits o nuls. Per altra banda els potencials danys del cribratge (falsos positius, ansietat i els danys de les exploracions) han de ser tinguts en compte.

La mateixa recomanació D ha aplicat recentment la USPSTF al cribratge del càncer de pròstata.

Missatge de prevenció impactant, però de dubtosa utilitat.

Secretaría PAPPS (semFYC)
Web www.papps.org

Deixa el teu comentari