El Programa català de la Sida

allloro 7 juny 2011

El Programa català de la Sida, premiat pel Ministeri de Sanitat

El guardó reconeix especialment el programa de detecció precoç mitjançant el test ràpid a les oficines de farmàcia. El Programa per a la Prevenció i l’Assistència de la Sida ha estat premiat pel Ministerio de Sanidad, Política Social y Igualdad, a través de la Fundación para la Investigación y la Prevención del Sida en España (FIPSE) i amb motiu del 30 aniversari dels primers diagnòstics de sida, juntament amb el Pla del Sida del País Basc.

El premi ha estat lliurat per la ministra Leire Pajín al director general de Salut Pública, Antoni Plasència, qui ha assistit en nom del conseller de Salut, Boi Ruiz.. El premi reconeix la tasca realitzada les darreres dècades en relació a la prevenció, el diagnòstic precoç del VIH i a la reducció de l’impacte negatiu d’aquesta infecció en les persones afectades i en la societat en el seu conjunt. Aquest guardó reconeix particularment la iniciativa conjunta entre el Departament de Salut i el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona iniciada l’any 2009 per realitzar d’una prova pilot de detecció del VIH mitjançant test ràpid a 36 oficines de farmàcia de 21 localitats de la província de Barcelona. L’objectiu és facilitar l’accés a la prova de les persones que no acostumen a adreçar-se a la xarxa sanitària i evitar el retard en el diagnòstic, així com de contribuir a la seva normalització.

En aquests darrers dos anys s’han realitzat 4.015 tests de detecció del VIH, el 71% dels quals corresponen a homes i un 11% a persones nouvingudes. La mitjana d’edat ha estat de 34 anys. El motiu principal de la demanda han estat les relacions sexuals de risc en un 87%. S’han obtingut 35 resultats reactius, que corresponen a un 0.87% del total de proves realitzades, percentatge lleugerament superior al obtingut en els dispositius sanitaris convencionals del sistema sanitari públic.

 

 

Deixa el teu comentari