Baixa la mortalitat per ictus

allloro 22 juny 2011

Baixa la mortalitat per ictus (embolia, trombosi, hemorràgia, feridura o apoplegia) a Catalunya en cinc anys.

12.300 persones van patir un ictus a Catalunya l’any passat, el que representa un increment del 15,5% respecte del 2005. D’aquests, prop del 14% van morir, un percentatge que es redueix any rere any gràcies a les accions preventives i a la millora de l’atenció d’emergència per a aquestes malalties, segons ha afirmat aquest matí el conseller Boi Ruiz durant la seva visita al Bus de l’Ictus, que està ubicat a la Plaça Universitat de Barcelona fins al dia 19 de juny.

La intervenció ràpida és vital: Ictus fa referència a un seguit de malalties (apoplèxia, embòlia cerebral, trombosi cerebral, feridura, vessament cerebral…) en les què, ja sigui per l’oclusió d’una artèria o bé pel seu trencament, no arriba sang a una part del cervell, cosa que fa que les cèl·lules cerebrals morin. Els símptomes apareixen de forma sobtada: pèrdua de la força a un braç, a una cama o a ambdós; aparició de problemes per parlar i/o entendre el que ens diuen; aparició de desequilibri o inestabilitat; alteració de la visió en un o tots dos ulls; aparició de mal de cap molt intens… I les possibilitats de recuperació sense seqüeles depenen en gran mesura del temps que passa fins que, un cop apareixen els símptomes, es fa un diagnòstic i tractament adequats.Per això és molt important, d’una banda, millorar el coneixement dels símptomes d’un ictus per part de la població a fi que puguin identificar-lo quan es produeix i, de l’altra, reduir el temps per iniciar el tractament.

Un Pla Director i un codi d’emergència específics: L’ictus afecta sobretot a la població d’edat avançada, tot i que cada cop es donen més casos en menors de 65 anys. De fet, és la primera causa de mort entre les dones catalanes i la tercera entre els homes, i és la primera causa de discapacitat mèdica en adults. Per tant, és una malaltia que té un impacte social molt gran, tot i que es pot beneficiar molt d’un diagnòstic i un tractament ràpids. Per aquest motiu, el Departament de Salut compta amb un Pla Director de la Malaltia vascular cerebral que integra, sota una perspectiva territorial, tot un seguit d’actuacions adreçades a reduir l’impacte d’aquestes malalties: la promoció de la salut i prevenció de malalties vasculars, el diagnòstic precoç, el tractament adequat i la rehabilitació. A més, el 2006 es va implantar a Catalunya el Codi Ictus, un codi d’emergència que compta amb una xarxa d’hospitals comarcals i tretze hospitals de referència, i que millora la rapidesa del tractament de l’ictus agut. Així, des de la seva posada en marxa, la mortalitat ha baixat del 15,5% dels casos, al 13,6% registrat en el que va de 2011 tot i que el nombre de casos s’ha incrementat en un 15,5% en el mateix període de temps (passant de 10.650 12.300). Alhora, aquest treball hospitalari en xarxa ha permès incrementar notablement a Catalunya el nombre de trombòlisis i de reperfusions, els dos tractaments més efectius, el que comporta un benefici per a la possibilitat de recuperació dels pacients. En aquest sentit, entre el 2005 i el 2010, les trombòlisis (destrucció del coall) han passat de fer-se en 4% dels casos a aplicar-se en el 10,5%, mentre que la reperfusió (restaurar el rec sanguini) ha passat del 4% al 12,4%.

El Bus de l’Ictus: El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha visitat aquest matí, el Bus de l’Ictus, instal·lat a la Plaça Universitat. Barcelona acull des del passat dia 15 i fins el 19 de juny, la iniciativa del Bus de l’ Ictus, una acció promoguda per l’Observatori de l’ Ictus i patrocinada per Boehringer Ingelheim. A l’interior del Bus, professionals sanitaris especialitzats visitaran a totes aquelles persones que ho desitgin i els realitzaran les proves de detecció de possibles factors de risc de patir un ictus, com la fibril·lació auricular, un tipus d’arítmia cardíaca que comporta un alt risc de patir un infart cerebral. També s’ofereix informació sobre com detectar i com actuar davant d’un possible cas. Es calcula que en aquests cinc dies d’acció hauran passat pel Bus de l’Ictus més de 400 ciutadans per realitzar-se les proves de prevenció. La iniciativa del Bus està impulsada per l’Observatori de l’Ictus, que té com a principal objectiu conscienciar a la societat sobre la importància de prevenir els ictus. El Bus forma part de la campanya 1 de 6 que adverteix que una de cada sis persones poden patir un ictus al llarg de la seva vida.

Deixa el teu comentari