Com es fa la inspecció mamària?

allloro 23 abril 2011

Davant d’un mirall i despullada de cintura cap amunt. S’observa detingudament l’aspecte de les mames (mida, forma i color) incloent-hi el mugró i l’arèola. Primer amb els braços al costat del cos i després amb les mans recolzades a la cintura. Finalment, aixecant els braços. 

Com es fa la palpació mamària?
 
Estirada amb el braç corresponent a la mama que s’explora sota el cap i utilitzant la mà contrària. La palpació es fa acuradament en sentit circular i sense oblidar l’arèola, el mugró i l’aixella. 

La mamografia:

A partir dels 50 anys, es recomana participar en els programes organitzats de detecció precoç del càncer de mama amb la realització d’una mamografia. La mamografia és la prova més eficaç per diagnosticar de manera precoç el càncer de mama. És una radiografia de la mama que es fa amb un aparell de raigs X anomenat mamògraf que s’adapta a la forma de les mames. S’inicia a aquesta edat perquè la mamografia és més fàcil d’interpretar després de la menopausa, quan es va substituint el teixit glandular secretor de llet (molt dens als raigs X) per canvis de teixit gras i fibrós, molt transparents als raigs X. En una dona jove un tumor té una densitat semblant a la mama, i per això sovint no es detecta amb la mamografia. Per contra, en la mama transparent de la postmenopause el tumor difícilment escapa a la interpretació de la mamografia. Per tant, l’edat ideal per al cribratge mamogràfic és entre els 50 i els 65 anys.

Deixa el teu comentari