Reflexionem sobre “sexualitat”

allloro 23 agost 2010

Què és la sexualitat? Només és sexe?
Si busquem el diccionari la definició de sexualitat trobarem “allò que caracteritza el sexe”, però, en definitiva,  “sexe” no és més que el gènere masculí o femení. I “sexualitat”? La sexualitat és molt més que això. Són carícies, abraçades, afecte, amor, comunicació amb els altres… Hi ha tantes sexualitats com persones i totes són diferents.
Si comparem la societat d’avui en dia amb la de fa uns anys la veritat és que hem anat canviant, encara que alguns mites i tabús persisteixen en el temps. Hem anat evolucionant i dins la família cada cop entre pares i fills es parla més del tema sexual, encara que amb el passat que arrosseguem no és fàcil. Fins fa poc temps encara es creia que la sexualitat començava en l’adolescència i acabava en la menopausa, i per tant nens i vells no en tenien.
I de l’adolescència, què en diem? És una etapa on els joves passen de la infància al món dels adults. Etapa difícil per els grans canvis que s’hi presenten, tant físics, psíquics, emocionals com socials. Etapa on el jove ha de triar el camí a seguir. En el terreny sexual, moltes vegades apareix abans la madurès física que psíquica i això pot portar a conseqüències no desitjades. La invulnerabilitat, el pensar que a mi no em passarà, la monogàmia seriada, la promiscuïtat sexual… són trets característics d’aquesta etapa.
Un llibre que aconsellaria  pel públic en general, i si cal en adolescents també, és el de “És el teu sexe!” de Sylvia de Béjar. Aquest llibre inclou tot allò que has de saber (i que ha de saber ell) per comprendre la teva sexualitat, s’hi reflexiona amb sinceritat sobre alguns dels temes que preocupen moltes dones i exposa (no imposa) algunes idees.
“Aquest llibre és magnífic, difon una visió molt positiva de la sexualitat i resulta amè, instructiu i fins i tot incitant”. (Joan Josep Borràs. President de la Federació de Societats de Sexología)

Judit Tarrés Rovira
Llevadora Tarda Jove i ABS Lluçanès

Deixa el teu comentari