Els temes d’aquest Any

allloro 1 març 2010

Grup d'Amics d'AllloroAquest any ens adrecem als joves ja que l’adolescència és una etapa de canvis, un període de transició entre la vida infantil i adulta, que no solament comprèn canvis biològics sinó també una evolució psicosocial inserida en un marc concret.
L’etapa de l’adolescència és difícil d’emmarcar en unes edats concretes. No obstant això, s’ha emmarcat en 3 etapes:
- la primera adolescència (que inclouria dels 10 als 14 anys, aproximadament)
- l’adolescència mitjana (dels 15 als 17 anys)
- l’adolescència tardana (dels 18 fins als 21 anys)

Els temes que tractarem seran:

  • Consum de drogues i altres addiccions (Març- Maig)
  • Afectivitat i sexualitat  (Juny-Setembre)
  • Salut mental (Octubre-Gener)

Consum de drogues i altres addiccions

L’adolescència és un període de temps en el qual els individus som més vulnerables a obrar segons un seguit de conductes de risc relacionades amb el consum de substàncies tòxiques i altres addiccions.

Hi ha tres trets importants per entendre la vulnerabilitat especial davant de les conductes de risc:

  • Sensació d’invulnerabilitat al perill
  • Prioritat de la gratificació immediata i deviure el present (en detriment del futur)
  • Curiositat per experimentar noves vivències estimulants i arriscades.

 
 

Afectivitat i sexualitat

L’educació sexual i l’adquisició d’habilitats sobre la sexualitat i les relacions humanes eviten problemes de salut i motiven actituds més responsables i saludables. La sexualitat del jove s’ha d’entendre com un aspecte fonamental per al seu desenvolupament personal, la seva salut i la satisfacció afectiva.

Les dificultats en l’expressió de la sexualitat poden donar lloc a conflictes i frustració, que comprenen la inhibició, la sexualitat prematura, indiscriminada o promíscua, l’embaràs imprevist, la maternitat i paternitat adolescent, l’avortament, la cessió en adopció, les disfuncions sexuals, els maltractaments psíquics, els abusos sexuals i l’abús d’alcohol i altres drogues.

Alguns dels factors afavoridors d’una sexualitat satisfactòria són l’autoconeixement, l’autoestima, la capacitat de negociació, l’actitud activa.

 

 

Salut mental

Trastorns afectius
Podem classificar els trastorns afectius en:

  • Trastorns depressius
  • Trastorns maníacs (trastorn bipolar)

La característica específica dels trastorns afectius és que en un moment donat es produeix un canvi (símptoma) que abans no hi era.

Trastorns de la conducta
Amb aquest diagnòstic s’engloba tot un grup de problemes conductuals i emocionals, més freqüents en homes (de quatre a dotze vegades més) i amb pitjor pronòstic si es presenten abans dels deu anys.

Trastorns de la conducta alimentària
L’anorèxia nerviosa i la bulímia nerviosa són trastorns psiquiàtrics que es defineixen per uns símptomes característics. En aquestes malalties, hi intervenen factors genètics i/o biològics, factors ambientals, factors individuals i tota una sèrie de factors que en poden ser els desencadenants.

Deixa el teu comentari