Els efectes positius del sentit de l’humor

allloro 2 novembre 2009

risa14

La persona optimista, malgrat els problemes que pugui passar, sempre troba motius que l’encoratgen a viure amb entusiasme i il·lusió. També acostuma a tenir un sentit de l’humor excel·lent, que fa que respongui, fins i tot davant les situacions més difícils, amb encert i subtilesa
L’afirmació que qui es deixa dominar pel pessimisme viu menys i envelleix abans és una creença estesa de la qual podem observar els efectes en les persones del nostre entorn.
Quant a l’àmbit físic, la persona malhumorada està tensa i respira de forma superficial, només utilitzant la part superior del pulmons, cosa que fa augmentar l’angoixa i el malestar. I en l’àmbit mental, aquell qui viu enutjat i estressat percep les situacions sense serenitat i amplifica els punts de vista que més l’afecten negativament.
Però la naturalesa és sàvia i, després de milers d’anys d’evolució, ens ha sabut dotar d’un producte peculiar de l’enginy humà: el sentit de l’humor, una possibilitat que ens ofereix la nostra intel·ligència per alliberar les tensions que ens ocasionen mal humor, així com per veure les situacions des d’un altre punt de vista. D’aquesta manera podem observar la vida sense excessius dramatismes i mitigar els aspectes que ens produeixen por o ansietat.
Conseqüències físiques del riure.- Quan riem amb grans riallades movem, de forma involuntària i reflexa, el diafragma, que és el múscul que separa els pulmons de la cavitat abdominal. Just a sota del diafragma hi ha el centre neuràlgic més important del cos: el plexe solar.
Així, en riure fem un massatge a aquest centre neuràlgic i eliminem l’energia negativa que s’hi acumula. En cas d’estar molt carregat, ens provoca una sensació de desassossec i ansietat (dolors al pit, males digestions, etc.).
Es tracta, doncs, de mobilitzar el diafragma cap avall, que és una acció que també podem fer de forma conscient, respirant profundament, i portant l’aire a la part més baixa dels pulmons. Si ho practiquem, l’abdomen surt cap a fora i respirem amb la panxa, com fan els nadons.
Conseqüències en l’àmbit mental.- Amb l’humor aconseguim allunyar-nos de les situacions i veure-les des d’un angle més objectiu, ens en distanciem per tenir una visió global del problema i ens convertim en espectadors de les nostres pròpies actuacions. Ens aporta eficàcia, ja que ens permet veure el bosc en lloc de capficar-nos en els arbres, que ens priven d’una perspectiva general. Riure’s d’un mateix també denota un sentit autocrític important, fortalesa de caràcter i seguretat.

Deixa el teu comentari