TABAC, UNA ADDICCIÓ QUE ES POT VÈNCER

allloro 4 juny 2009

 L’hàbit del tabac  és un problema de salut pública, la iniciació del qual comença a l’adolescència, etapa de la vida en la qual els joves intenten reafirmar la seva independència i experimentar nous comportaments. Aproximadament, un 30% de la nostra població són fumadors actius. Encara que sembla que aquesta prevalença comença a disminuir, és veritat que entre les dones i els joves les xifres es mantenen. Pensem que el tabac és la causa més important de càncer i responsable, en els països desenvolupats, del 20% de totes les morts. 

Mundialment, segons  l’OMS, el tabac  causa actualment 4 milions de  morts, xifra que  anirà augmentant i  arribarà a uns 10 milions l’any 2.030 (una de cada  deu defuncions), i no únicament pel  càncer, sinó també per una gran quantitat de malalties que provoquen una gran invalidesa, com ara les malalties respiratòries o cardíaques.

 Encara que es digui des de fa molts anys  que fumar és la causa més freqüent de morts que es poden evitar  els adolescents que s’inicien en aquest hàbit,  no  hi pensen,  no  es plantegen que no han de fumar,  els perjudicis són  molt llunyans, excepte aquells que han tingut una experiència familiar o personal pròxima.

Segons els últims informes, milions de persones moren anualment de forma prematura  per culpa del tabac
Estudis recents indiquen que l’exposició al fum de les cigarretes fumades  per altres persones,  produeix a l’any la mort de milers de persones que no fumen (els fumadors passius), o en els nens multitud de problemes respiratoris. La mortalitat per càncer continua augmentant a Espanya, especialment  pel que fa als tumors relacionats amb el tabac.  A causa d’això, moren més de 46.000 espanyols a l’any. A Espanya, durant el període de 1978-1992, el tabac ha provocat 621.678 morts,  cosa que significa el 14% de la taxa de mortalitat global anual. Un fumador habitual té un 50% de possibilitats de morir prematurament de malalties causades pel tabac. S’ha demostrat que actualment el tabaquisme suprimeix més vides que  la SIDA, la tuberculosi, la mortalitat perinatal, els accidents de trànsit , incendis, suïcidis, homicidis i consum  de drogues il·legals.

A pesar de les conegudes  estadístiques i  els nombrosos avisos sobre els perills de fumar, milions  d’adults i adolescents continuen fumant i, per desgràcia, cada dia en comencen de nous. De totes maneres,  es fan progressos i cada dia  hi ha més persones que deixen de fumar, gràcies a la consciència social, a la motivació personal i a la  normativa , com la llei que prohibeix fumar en els llocs de treball i a la majoria de locals públics.
Per aconseguir un nivell de consciència social, necessitem la col·laboració de tothom, especialment  de grups de població, com  ara els mestres, el personal sanitari, els polítics i les persones públiques i  sobretot els mitjans de comunicació, com a la televisió, el cinema i la premsa. Quan s’analitza per què s’inicien els adolescents en el món del tabac hi ha moltes raons, sobretot perquè ho fan els altres, els seus amics, els familiars, els seus referents, perquè en el fons pensen que es iniciar-se en el món dels adults. Mai es plantegen els perjudicis que té l’hàbit de fumar a la llarga, ja que ells no fan una reflexió a llarg termini.

Un missatge molt important que se’ls ha de donar, ja que molts s’hi inicien per “provar-ho” i “a mi no em passarà res”, és que a la majoria de persones després de fumar dues o tres cigarretes, pel nivell de plaer momentani que sembla donar, provoca una addicció. Al principi, únicament fumen els caps de setmana i,  al cap de poc temps,  ho fan de forma habitual, diàriament, i, després, els costa molt deixar-ho. Tot això ho sap molt bé la indústria tabaquera,  l’objectiu de la qual és intentar iniciar els joves i així tindran addictes per sempre, cosa que els farà guanyar diners. De les  quatre-centes substàncies que  hi ha en una cigarreta, la nicotina és la que  produeix addicció, sense que se n’adonin hi queden “enganxats” i després ja costa molt deixar-ho.
Els missatges adreçats als adolescents han de ser molt clars: 
 Un altre missatge és que  sense adonar-te’n quedes enganxat totalment al tabac, encara que fumis poques cigarretes.  No es pot deixar fàcilment i és  per això que hi ha  empreses que guanyaran molts diners gràcies a l’addicció d’aquests joves. El tabac  perjudica la  capacitat de fer exercici, així com el teu físic: la pell de la persona fumadora tindrà moltes més arrugues  i una pitjor qualitat.
Hi ha  persones fumadores que en algun moment s’han plantejat de deixar-ho, perquè pensen que es una bestiesa està enganxat a una substància que et costa diners i que, a més, és perjudicial per ala salut.  S’ha de dir que una vegada s’ha fet el pensament es pot deixar molt bé i aquesta experiència l’ha tingut molta gent..
El més important és estar motivat, és a dir estar segur que ho vols deixar i arribar  personalment a la conclusió que és una bajanada, que no t’aporta  cap benefici i que et fa una persona dependent d’una addicció que altres fomenten per guanyar diners, tu, en canvi, quedes com un beneit. Una vegada fet el plantejament és bo macar-se un dia i comunicar-ho a les persones del teu entorn. Cal establir un compromís personal i comunicar-lo. La gran majoria de les persones que realment estan motivades i fan un pensament en profunditat, ho aconsegueixen. S’ha de saber també que hi ha fàrmacs o medicaments que ajuden a deixar-ho i que es poden utilitzar. Els metges et poden informar de com s’han d’administrar. A vegades no s’aconsegueix en el primer intent i no passa res per tornar-ho a intentar més endavant, la qüestió és deixar-ho.
El més important és informar els adolescents, que és la població de risc , que el tabac és una addicció absurda, sense cap benefici i que a més et costarà diners i encara que en aquest moment no ho pensin , serà molt perjudicial per a la seva salut. I després d’aquest missatge s’ha de dir que els que ja estan depenent d’aquesta droga, se’n poden sortir molt bé , que molta gent ho ha fet, que cada vegada hi ha més exfumadors i que per deixar l’hàbit de fumar únicament es necessita està realment convençut, és a dir motivat
Entre tots, personal sanitari, mestres, referents socials, polítics amb les seves lleis i també la premsa entre d’altres,  hem de fer que la societat sigui conscient dels perjudicis que té aquesta absurda addicció  i ajudar els que han fet pensament de deixar aquest hàbit.

Joan Serra Batlles, pneumòleg de l’Hospital General de Vic

Deixa el teu comentari