QUÈ ÉS NECESSITA PER DEIXAR DE FUMAR?

allloro 12 maig 2009

DEIXAR DE FUMAR ÉS POSSIBLE
Tota persona fumadora que ha intentat o s’ha plantejat deixar de fumar sap que és molt difícil. Per què?, un component del tabac és la nicotina, la nicotina és una droga i com tota droga crea una dependència física (que és quan el cos necessita la nicotina per funcionar normalment, si no li donem aquesta substancia es quan apareix la síndrome d’abstinència), crea una dependència psicològica (És la més important. Fa referència a la necessitat que ha desenvolupat una persona de viure amb una droga per funcionar normalment) i fa una tolerància (que és la necessitat d’anar augmentant la dosi per mantenir els mateixos efectes.
Però malgrat tot això deixar de fumar és possible. 
QUÈ ÉS NECESSITA PER DEIXAR DE FUMAR? Dons ganes, moltes ganes, és una decisió personal. Deixar de fumar és el resultat d’un procés que comença amb un canvi de coneixements i d’actituds i que finalitza amb un canvi de conducta, la velocitat d’aquest procés depèn de cada persona, ( del grau de dependència, dels factors externs, de l’accessibilitat i disponibilitat de recursos sanitaris i terapèutics.
UN COP HEM PRES LA DECISIÓ QUE CAL FER?
Dir-ho a la gent del nostre entorn, és una manera de adquirir un compromís.
Fer una llista dels motius que pensem que el tabac ens dona una compensació immediata i una altra llista amb les raons per les quals volem deixar de fumar
És útil buscar ajuda, el metge o l’ infermera del nostre CAP, ens pot donar consells, resoldre dubtes, valorar la necessitat de fer algun tractament, d’acompanyar-nos i supervisar la nostra decisió.
Fixar una data o dia D per deixar de fumar
Plantejar-s’ho dia a dia ( no pensar no fumaré mai més, sinó avui no fumaré
I sobretot pensar que no és impossible deixar de fumar.
CAL DEIXAR-HO DE COP O PROGRESSIVAMENT?
Cal deixar-ho totalment i de cop. Si és fa d’una manera progressiva i tan sols ens quedem amb dos cigarrets, tenim el perill de mitificar-los, de donar-los una importància que no tenen. Hem de considerar que la data que hem escollit és una data clau i no és ajornable. Aquesta data la podem fer coincidir amb una data especial per nosaltres, com pot ser el nostre aniversari, el dels nostres fills, per vacances o qualsevol altre No és aconsellable triar una apoca de excés de preocupacions, de feina o d’exàmens. Uns dies abans podem aprofitar i rentar les cortines i tapisseries, perquè perdin l’olor a fum i ens podríem fer una neteja de boca. La nit abans de la data assenyalada ens fumen o llencem els cigarrets que ens quedin i ens desfem de tot allò que ens recordi al tabac, cendres, encenedors, llumins….
EL DIA ASSENYALAT, COM EL COMENCEM?
Ens podem llevar una mica abans, si anem amb el temps just, pot augmentar el nostre nerviosisme
Podem fer una mica d’exercici conjuntament amb respiracions profundes, així utilitzarem els nostres pulmons d’una forma més saludable.
Per relaxar-nos és aconsellable acabar la dutxa amb aigua freda.
Beurem una major quantitat d’aigua i sucs, això ens ajudarà a eliminar la concentració de nicotina del nostre organisme.
Intentarem fer una dieta equilibrada rica en verdures i fruita
Eliminarem les begudes alcohòliques, el cafè o qualsevol beguda que acostumàvem a acompanyar al tabac.
Desprès de dinar ens rentarem les dents immediatament i podem fer una mica d’exercici, anar a caminar, desparar la taula….
Ompliu les estones de lleure amb aficions que ens agradin, ens podem plantejar la possibilitat de practicar de manera regular algun esport.
Plantejar-nos que avui no fumarem
COM AFRONTAR LA SÍNDROME D’ABSTINÈNCIA?
El desig de fumar només dura uns instants i a mida que van passant els dies dura menys, és menys intens i és més espaiat. Quan  passi és important relaxar-nos, fer unes 3 o 4 respiracions profundes. Podem fer algun tipus d’exercici, beure alguna infusió o sucs de fruita, parlar amb gent i també és aconsellable explicar el que et passa, si es fa algun tipus de tractament substitutiu podem agafar la dosi de rescat. I sobretot pensar que nosaltres som més forts que el tabac.
RECAIGUDES  
Dins del procés del canvi, les recaigudes són normals, hi ha poca gent que deixa de fumar al primer intent, però no passa res, estem adquirint experiència i cada vegada que ho intentem serà més fàcil. De totes formes hem d’intentar evitar recaure. Com? Evitant llocs que es pugui fumar, dir que estàs en aquest procés i que et molesta que la gent fumi, evitar llocs o situacions on acostumàvem a fumar, fent exercici, ens podem plantejar auto recompenses i  sobretot no cedir ni tan sols a una calada.

Ana Garcia, infermera de l’ABS de Manlleu

Deixa el teu comentari