Les veritats sobre els joves i l’alcohol

allloro 28 abril 2009

fnbotellon

L’estudi s’ha elaborat durant quatre anys amb 22.013 entrevistes a joves escolaritzats entre 12 i 18 anys i residents en municipis de més de 10.000 habitants de totes les comunitats autònomes. Aquestes són les principals conclusions:

LA MAJORIA CONSUMEIX
El 61% dels joves d’entre 12 i 18 anys consumeix begudes alcohòliques gairebé sempre durant el cap de setmana i per menys de sis euros setmanals.

BEURE EN GRUP
La majoria dels adolescents reconeixen que beuen alcohol perquè els agrada i perquè així es relacionen millor. El medi més habitual per iniciar-se en aquest consum és el botellot, que permet estar amb els amics i gastar poc. L’informe assenyala que els adolescents s’inclinen pel consum en grup per una qüestió de “modes”.

RELACIÓ AMB ELS PARES
Un 45% dels entrevistats assenyala que beu amb permís dels pares, i quatre de cada 10 consumeixen alcohol encara que no l’hi permetin. Un 30% diu que no té ni idea de què n’opinen els pares. Tanmateix, els joves agraeixen poder parlar amb els pares, ja que un 74% dels que mantenen aquestes converses les consideren positives, fet que demostra que els pares poden tenir una gran influència en els fills.

SENSE PRESSIONS
El 64% dels joves no dóna importància al fet de beure amb els amics. L’estudi assegura que només un de cada 10 entrevistats reconeix sentir-se obligat a consumir alcohol per ser acceptat pel grup o per lligar més. També és molt petit el nombre que identifica el consum d’alcohol amb una actitud de lideratge social o més adulta.

MÉS CONTROL
La investigació revela una actitud crítica per part dels joves respecte a la tolerància existent en la societat respecte a l’alcohol, ja que només a un de cada tres li han negat alcohol per ser menor, i a la majoria no li han demanat mai el carnet d’identitat per comprar begudes alcohòliques. Els joves reclamen formació sobre el consum responsable, mesures per reduir-ne el consum, una actitud menys permissiva dels pares cap a l’alcohol i més controls policials.

Deixa el teu comentari